فواید عرق کردن در ورزش چیست؟

برای بسیاری از افراد به خصوص بانوان عرق کردن آزاردهنده و حتی خجالت آور است! معمولاً خانم ها در حین ورزش از اینکه ببینند ست ورزشی زنانه شان کاملاً خیس عرق شده خجالت می کشند و به دنبال راهی برای تعریق کمتر می گردند؛ اما عرق کردن یک فرایند کاملاً طبیعی است که باعث تنظیم دمای بدن، حفظ شادابی پوست، بهبود عملکرد ورزشی، دفع سموم بدن و… می شود. اگر با فواید عرق کردن در ورزش آشنا شوید احتمالاً دیگر این مسئله برایتان خجالت آور نخواهد بود و می توانید با بدنتان آشتی کنید!
مهم ترین فواید عرق کردن در ورزش برای ورزشکاران
عرق کردن در ورزش به دلیل افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن کاملاً طبیعی است. در واقع بیشتر باید نگران عرق نکردن هنگام ورزش باشید که می تواند نشان دهنده یک مشکل یا بیماری در بدن باشد! اما فواید عرق کردن در ورزش چیست؟
1. دفع سموم بدن
ورزش کردن در سم زدایی بدن بسیار موثر است و می تواند کلسترول، نمک و الکل را از خون دفع کند. همچنین طبق بررسی هایی که در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به عمل آمد عرق کردن در حین ورزش باعث می شود تا باکتری های مضر و فلزات سنگین نیز دفع شوند! با سم زدایی از بدن از گرفتگی رگ های خونی، کسلی و ورم جلوگیری به عمل می آید و سلامت کلی بدن افزایش پیدا می کند. البته توصیه می کنیم عرق خود را حتماً با یک حوله تمیز خشک کنید تا باعث گرفتگی منافذ پوست و ایجاد جوش و آکنه نشود.
2. حفظ شادابی پوست
یکی از فواید عرق کردن در ورزش حفظ شادابی پوست است، زیرا افزایش تعریق باعث می شود تا گردش خون در پوست بهبود پیدا کرده و به این صورت مواد مغذی به راحتی به سطح آن برسند. همچنین عرق کردن در ورزش باعث می شود تا منافذ سطح پوست پاکسازی شوند که این مسئله به تنفس بیشتر پوست کمک می کند.
3. کمک به بهبود زخم
یک نوع از غدد عرق موجود در سطح پوست غدد اکرین (eccrine) هستند. این غدد به عنوان محل ذخیره سلول های بنیادی بالغ شناخته می شوند که این سلول ها نقش بسیار مهمی در بهبود زخم ایفا می کنند. با ورزش کردن سلول های بنیادی بالغ از غدد اکرین خارج شده و می توانند باعث تسریع بهبود زخم شوند.
4. کاهش درد
اندورفین نوعی ماده شیمیایی در مغز است که به عنوان مسکن طبیعی بدن شناخته می شود. با عرق کردن در حین ورزش اندورفین توسط غده هیپوفیز و سیستم عصبی مرکزی بدن ترشح شده و موجب کاهش درد می شود. بنابراین برای تسکین درد و کاهش استرس و اضطراب بهتر است مصرف قرص های شیمیایی را کنار گذاشته و جنب و جوش بیشتری داشته باشید.
5. تهویه بدن
با ورزش منظم غدد عرقی در بهترین شکل قرار می گیرند و به بدن کمک می کنند تا به سرعت دمای خودش را با دمای محیط تطبیق دهد. به این صورت سیستم تهویه بدن عملکرد بهتری خواهد داشت و اگر در محیطی سرد یا گرم قرار بگیرید به سرعت دمای بدن را بر اساس دمای محیط تنظیم می کند.
6. تنظیم دمای بدن
زمانی که ورزش می کنید متابولیسم و سوخت و ساز بدن شما افزایش پیدا می کند. در این شرایط عرق کردن باعث می شود تا بدن خنک شده و از مشکلاتی مانند گرمازدگی، غش کردن، مشکلات کلیوی و حتی مرگ جلوگیری به عمل آید.
7. افزایش تحمل ورزشی
افزایش تحمل ورزشی یکی از فواید عرق کردن در ورزش است. در واقع اگر در حین ورزش عرق کنید تحمل و استقامت بدن شما بهبود پیدا کرده و در حین انجام ورزش های پرفشار قدرتمندتر ظاهر می شوید.
8. بهبود عملکرد ورزشی
تعریق در حین ورزش موجب تنظیم دمای بدن می شود. به این صورت کارایی شما افزایش پیدا کرده و می توانید عملکرد ورزشی خود را بهبود ببخشید.
9. افزایش استقامت و قدرت
عرق کردن در حین ورزش نشان دهنده این است که برای بهبود عملکرد خود تلاش کافی دارید. به این صورت قدرت و استقامت شما افزایش پیدا کرده و عملکرد عضلاتتان بهبود پیدا می کند.
10. حذف مواد شیمیایی
دو ماده شیمیایی دی اتیل هگزیل فتالات (DEHA) و بیسفنول A یا (BPA) توسط صنایع جدید مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است به هر طریقی وارد بدن ما شوند. همچنین بی فنیل های پلی کلره (PCB) از دیگر مواد شیمیایی دست ساخته بشر هستند که تاثیر بسیار بدی در سلامتی انسان ها دارند.
این مواد شیمیایی تا حد قابل توجه ای به وسیله تعریق در حین ورزش از بدن خارج می شوند که به این صورت از ابتلا به بسیاری از بیماری ها جلوگیری به عمل می آید.
11. جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه
اگر ادرار خود را برای مدت زیادی نگه می دارید و در رژیم غذایی خود از نمک و چربی استفاده می کنید در معرض سنگ کلیه هستید! اما ورزش منظم و نوشیدن آب زیاد باعث می شود تا از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری به عمل آید. اما این مسئله چه ربطی به تعریق دارد؟
با ورزش کردن میزان تعریق بدن افزایش پیدا کرده و به این صورت عطش بیشتری را تجربه می کنید. بنابراین میزان مصرف آب توسط شما افزایش می یابد که به این صورت کلیه ها کاملاً تمیز شده و احتمال تشکیل سنگ کلیه بسیار کمتر می شود.
12. افزایش ترشح اندورفین
آیا شما هم بعد از ورزش کردن احساس خوشایندی را تجربه می کنید؟ معمولاً انجام ورزش های سنگین که با تعریق زیاد همراهند باعث افزایش ترشح اندورفین در بدن می شوند. به این صورت استرس و اضطراب از شما دور شده و می توانید احساسات خوشایندی را تجربه کنید.
13. کاهش جوش های صورت
مواد آرایشی و آلاینده های موجود در هوا می توانند باعث بسته شدن منافذ باز پوست شوند. به این صورت جوش های پوستی افزایش پیدا کرده و زیبایی و یکدستی پوست شما را از بین می برند. اما با عرق کردن در ورزش آلودگی های منافذ پوست خارج شده و جوش های صورت و بدن به مرور از بین می روند. البته این در صورتی است که بعد از ورزش کردن بدن خود را با حوله خشک کرده و استحمام کنید. در غیر این صورت آلودگی ها و سموم خارج شده از بدن مجدداً منافذ پوست را می بندند و باعث ایجاد جوش های بیشتر می شوند.
14. بهبود ترشح چربی
ترشح بیش از حد چربی پوست باعث مشکلاتی مانند ایجاد جوش های سرسفید و سرسیاه می شود. عرق کردن ترشح چربی پوست را بهبود بخشیده و به تنظیم غدد چربی کمک می کند. به این صورت از بسیاری از مشکلات مانند جوش و آکنه، افزایش سایز منافذ باز پوست، ایجاد خطوط عمقی و… جلوگیری شده و پوست سالم و شاداب تری خواهید داشت.
عوامل تاثیرگذار بر میزان تعریق در ورزش
میزان تعریق افراد در حین ورزش با یکدیگر متفاوت بوده و به عوامل مختلفی بستگی دارد. البته افرادی که به هیچ عنوان در حین ورزش عرق نمی کنند احتمالاً مبتلا به بیماری هستند و باید در این رابطه از پزشک مشورت بگیرند. اما عوامل اثرگذار بر میزان تعریق در ورزش عبارتند از:
- جنسیت: با وجود تعداد بیشتر غدد عرق زنان نسبت به مردان، معمولا آقایان بیشتر عرق می کنند!
- سن: معمولاً جوان ها نسبت به افراد پیر بیشتر عرق می کنند که این به دلیل عکس العمل بهتر ارگان های بدن در جوانی است.
- ژنتیک: برخی از افراد دارای غدد تعریق بیشتری نسبت به دیگران هستند که این مسئله کاملاً به ژنتیک آن ها مربوط می شود.
- آب و هوا: مطمئناً هر چقدر دمای هوا افزایش پیدا کند تعریق بدن بیشتر می شود.
- وزن: اضافه وزن باعث بالاتر رفتن دمای بدن می شود. به همین دلیل هرچه وزن شما بیشتر باشد به همان میزان بیشتر عرق می کنید.
- سطح چربی بدن: میزان سطح چربی اضافه بدن در افزایش دمای آن موثر است. بنابراین افزایش چربی اضافه بدن برابر است با تعریق بیشتر!
- شدت فعالیت ورزشی: معمولاً با انجام ورزش سبک کمتر عرق می کنید و هرچه فعالیت ورزشی شما سنگین تر باشد تعریق بدن بیشتر خواهد شد.
درمان تعریق زیاد در زمان ورزش
برای درمان تعریق زیاد در زمان ورزش می توانید از راهکارهای خانگی استفاده کنید. برای مثال دم کرده مریم گلی یا ترکیب آویشن، رزماری و سرکه سیب را به بدن خود بزنید. همچنین می توانید با ترکیب لیمو ترش و جوش شیرین یک نوع ضد تعریق طبیعی به دست آورید. این ترکیب را به مدت ۱۵ دقیقه در نقاط مختلف بدن مانند زیر بغل قرار داده و سپس با آب سرد بشویید. به این صورت تعریق بدن کاهش پیدا کرده و از ایجاد بوی بد جلوگیری می شود.
- از انواع ضد تعریق حاوی کلرید آلومینیوم استفاده کنید.
- اگر به دنبال درمان طولانی مدت می گردید باید به سراغ تزریق بوتاکس بروید که با تاثیر مستقیم بر غدد عرق، از عرق کردن بدن جلوگیری می کند.
- برای کاهش تعریق می توانید با پزشک مشورت کرده و عمل سمپاتکتومی را انجام دهید. در این روش با بریدن اعصاب تحریک کننده غدد عرق، تولید عرق کاهش پیدا می کند.
- در صورت ابتلا به افسردگی احتمال افزایش تعریق وجود دارد. با مصرف داروهای ضد افسردگی می توان اضطراب ناشی از افسردگی را کاهش داده و موجب فعالیت کمتر غدد تعریق شد.
- برای درمان تعریق صورت می توان از داروهای خوراکی مانند آنتی کولینرژیک ها استفاده کرد. البته پیش از مصرف این نوع داروها حتماً با پزشک مشورت کنید، زیرا ممکن است استفاده از آنتی کولینرژیک ها با عوارضی مانند یبوست، احتباس ادرار و سرگیجه همراه باشد.
سخن پایانی؛ چرا عرق کردن در ورزش مفید است؟
عرق کردن در ورزش باعث تنظیم دمای بدن، دفع سموم و حذف مواد شیمیایی مضر از بدن می شود. البته این موارد تنها فواید عرق کردن در ورزش نیستند و با ورزش مداوم می توانید باعث شادابی پوست، کاهش درد، تهویه بدن، جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه، کاهش جوش های صورت، بهبود ترشح چربی پوست و… شوید. بنابراین عرق کردن در ورزش برای بدن فایده بسیاری دارد و به این طریق می توانید سلامت عمومی بدن خود را افزایش داده و روحیه با نشاط تری داشته باشید.
سوالات متداول
عرق کردن چقدر کالری می سوزاند؟
عرق کردن باعث کاهش آب بدن شده و به همین دلیل وزن شما را به صورت موقت کاهش می دهد. اما تعریق بیشتر به معنای کالری سوزی بالاتر نیست چرا که با جبران آب از دست رفته، وزن شما به حالت قبل باز می گردد.
چرا در ورزش عرق می کنیم؟
ورزش کردن باعث افزایش سوخت و ساز و بالا رفتن دمای بدن می شود. با عرق کردن دمای بدن تنظیم شده و از مشکلاتی مانند گرمازدگی، غش کردن و حتی مرگ جلوگیری به عمل می آید.
آیا عرق کردن باعث چربی سوزی می شود؟
خیر؛ عرق کردن تنها باعث از دست رفتن آب بدن شده و هیچ تاثیری در چربی سوزی ندارد.
چه تمرینی باعث تعریق بیشتر می شود؟
معمولاً ورزش های هوازی و تمرین هایی که با تحرک بیشتری همراهند، میزان تعریق بدن را افزایش می دهند.